Over ons‎ > ‎

Onze geschiedenis

CANTUS OBLIQUUS – ‘tegendraads gezang’ - al 30 jaar zangplezier

Cantus toen

Ooit begon Cantus als gelegenheidskoor ter ere van een gouden priesterfeest. Het feest in 1986 was voor Toon van Heusden, de studenten-pastor die veel heeft betekend voor de Nijmeegse homobeweging.

De volledige naam van het koor werd Nijmeegs Potten en Flikkers Koor Cantus Obliquus. Om de radicale en tegendraadse aard van het koor te benadrukken werd in de statuten opgenomen dat geen enkel religieus nummer op het repertoire zou komen. Een maatregel waar uiteindelijk niet aan werd vastgehouden.


Watch “1988 Open dag Villa Lila - Cantus Obliquus” on Vimeo: https://vimeo.com/238092541?ref=em-share

Het repertoire bestond, in de beginjaren uit Nederlandstalige, vaak Nijmeegse gedichten die op muziek werden gezet door de eerste dirigent van Cantus Constant Rogmans. Het repertoire destijds had een uniek en eigen karakter. Na een paar jaar werd Jurriaan van Schoffelen aangetrokken als pianist. In 1994 volgde Jurriaan Rogier op als dirigent. Ook hij arrangeerde diverse liedjes o.a. Jongensdroom, Na sluitingstijd en Jongen met je meisjesblik. Het repertoire werd verder uitgebreid met Engelstalige klassiekers en zwoele Duitse liederen uit de jaren dertig.

Na Rogier en Jurriaan hebben ook Theo Menting (2004-2006) en Casper van de Vinne (2007-2009) Cantus geleid. Theo voegde klassieke Italiaanse en Spaanse liederen toe aan het repertoire. Onder leiding van Casper werd o.a. de Mauthausencyclus voor het eerst in Nederland uitgevoerd.

In de beginjaren van Cantus was er evenwicht in het aantal mannen- en vrouwenstemmen. Maar in de jaren daarna was de balans lange tijd ver te zoeken. De mannen waren dik in de meerderheid. Sinds 2000 begonnen dit te veranderen en hadden de dames enigszins de overhand. Nu in 2016 verschuift de balans weer meer naar de mannen.

Van af de oprichting geeft roze koor Cantus Obliquus op 4 mei een gratis herdenkingsconcert. Elk jaar met een ander thema maar vaak wordt in het repertoire van deze avond Das Lila Lied opgenomen.
Das Lila Lied is een van de oudst bewaarde roze liederen. In 1920 schreef Kurt Schwabach de tekst en droeg die op aan Dr. Magnus Hirschfeld Hij was een van de voormannen van het Wissenschatlich Humanitäres Komitee; de eerste homo-organisatie ter wereld met het hoofdkwartier in Berlijn.

Een jaar later werd 'Das Lila Lied' uitgevoerd door het orkestje van Marek Weber. In de jaren '70 ontstonden veel contacten met de Schwulen Bewegung in Berlijn. Hechte vriendschappen ontstonden en leidden soms tot bijzondere activiteiten. Zo vonden Berlijnse archivarissen de tekst van het Lila Lied en kwam het bij Cantus terecht. Zo is het Lila Lied in Nijmegen aan een tweede leven begonnen.

Das Lila Lied

Was will man nur? Ist das Kultur,
daß jeder Mensch verpönt ist,
der klug und gut, jedoch mit Blut
von eig'ner Art durchströmt ist,
daß g'rade die Kategorie
vor dem Gesetz verbannt ist,
die im Gefühl, bei Lust und Spiel
und in der Art verwandt ist?
Und dennoch sind die Meisten stolz,
daß sie von ander'm Holz! 

Wir sind nun einmal anders als die andern,
die nur im Gleichschritt der Moral geliebt,
neugierig erst durch tausend Wunder wandern,
und für die's doch nur das Banale gibt.
Wir aber wissen nicht, wie das Gefühl ist,
denn wir sind alle and'rer Welten Kind,
wir lieben nur die lila Nacht, die schwül ist,
weil wir ja anders als die andern sind. 

Wozu die Qual, uns die Moral
der Andern aufzudrängen?
Wir, hört geschwind, sind wie wir sind,
selbst wollte man uns hängen.
Wer aber denkt, daß man uns hängt,
den müßte man beweinen,
doch bald, gebt acht,wird über Nacht
auch uns're Sonne scheinen. 
Dann haben wir das gleiche Recht erstritten,
wir leiden nicht mehr, sondern sind gelitten!Cantus nu

Cantus Obliquus is een bijzonder gemengd koor en het oudste gemengde homokoor van Nederland. Het tegendraadse koor dat in de eerste jaren vooral choquerende en maatschappijkritische teksten wilde zingen is veranderd. Tegenwoordig wordt in het repertoire klassieke ernst afgewisseld met vrolijkheid en een brokje melancholie.
Sinds 2010 staat Cantus onder de inspirerende leiding van Christel Gelderman en werkt we voortdurend aan verbetering. Het repertoire is divers en reikt van klassiek, via close harmony en jazz naar pop. 
Cantus is  zangplezier, maar Cantus is ook een warme plek en een ankerpunt in de week. Cantus heeft circa 40 leden. 

Onze regelmatige optredens versterken het saamhorigheidsgevoel. Op de jaarlijkse bonte avond verrassen de koorleden elkaar met muziek, toneel en zang. We doen sinds 2014 mee met Various Voices, het Internationale Gay Korenfestival. Bijna voltallig reisden we af naar Dublin en zongen met 79 koren uit de hele wereld. Het was geweldig en we verheugen ons al op München in 2018.
In 2015 verzorgden we 4 concerten. Het jaarlijkse 4 mei concert en een optreden in de stad tijdens Nijmegen Klinkt! In juni was ons grote concert Cantus Summer Jazz. In het najaar stond Tegendraads Dubbelakkoord, een 3 korenconcert op het programma. We zongen met Het Herenakoord uit Arnhem en Dubbelzang uit Nijmegen.

Ook in 2016 hebben we mooie concerten gegeven. Het Herdenkingsconcert stond in het teken van de homovluchtelingen. 
We traden op 17 april op in concertgebouw De Vereening dat haar 100-jarige bestaan vierde. Op 28 mei waren we in Utrecht. Tutti 2016 het eerst Nederlandse Roze korenfestival dat in navolging van Various Voices ook vierjaarlijks wordt georganiseerd.
Er waren 14 koren uit het hele land en met ieder twee optredens in de stad en een in Tivoli/Vredenburg hebben we Utrecht een beetje roze gekleurd. Op 5 juni tijdens Nijmegen Klinkt! zongen we een mooi half uurtje vol in de Schepenhal van het Stadhuis Nijmegen.

Ons grote concert was op 26 en  27 november. Ons 30-jarig bestaan vierden we met een bijzondere en unieke uitvoering van Dido en Aeneas de bekende opera van Henry Purcell. Met medewerking van professionele solisten en muzikanten ontstond een bijzondere voorstelling.

In 2017  zongen we op 12 maart in de Grote Zaal van De Vereeniging. Ons jaarlijkse herdenkingsconcert was dit jaar op twee plaatsen te beluisteren. Op 4 mei in de Marienburgkapel in Nijmegen en op 14 mei in de OLV te Hemelopneming kerk in Renkum. Een mooi en intens programma o.l.v. onze Christel.
Op 11 juni stonden we in de Stevenskerk tijdens Nijmegen Klinkt!
En op 17 september waren we weer in de Stevenskerk. Dit keer op uitnodiging van FAN Stichting Friendship Albany-Nijmegen. We zongen 3 nummers tijdens de jubileumviering van 70 jaar vriendschap met onze weldoeners die hielpen met de wederopbouw van onze stad.